Vr. 31-5-2024 – Eugene Ruffolo (solo)

Aanvang: 20.30 uur (locatie half uur voor aanvang open)
Locatie: Sint Jacobskapel, Glashuis 4, 6511 CR Nijmegen

Tickets via: Ik ben aanwezig (internetplatform voor ticketverkoop)

De New Yorkse singer/songwriter Eugene Ruffolo is hard aan het werk aan zijn achtste studio-opname Ten Good Sermons, waarbij hij een bijna spirituele benadering hanteert terwijl hij tien liedjes levert waarin thema’s worden onderzocht als vergeving, de kostbare banden van vriendschap, en de zoektocht naar existentiële waarheid. Ruffolo’s zeven eerder opgenomen originele cd’s zijn wereldwijd uitgebracht en lovend ontvangen. Zijn debuut, “A Fool For Every Season”, geproduceerd door Grammy-winnende producers Ben Wisch en John Leventhal, werd opgenomen door For Life Records, het grootste indielabel van Japan, en kreeg lovende kritieken in zowel de Verenigde Staten als in Europa. werd door Rolling Stone geprezen als “een cd die vrouwen overal ter wereld zal plezieren!” Het Duitse audiofiele Audio Magazine noemde het een juweel van folkpop. Zijn volgende twee cd’s, “When We Were Kings” en “The Hardest Easy”, beide opgenomen in Amerika, werden in eigen beheer uitgebracht in de VS en door Rounder Records in heel Europa gedistribueerd. Dit werd gevolgd door drie onberispelijke opnames, geproduceerd en uitgebracht door het belangrijkste audiofiele label van Duitsland, Stockfisch Records. Ruffolo’s laatste album was een verzameling Italiaanse liedjes, waarin zowel zijn erfgoed als zijn liefde voor mediterrane folk en populaire muziek werden gevierd. Het ging vergezeld van een zelfgeschreven boek van 130 pagina’s over eten, muziek en de Italiaanse cultuur, dat diende als begeleidend stuk bij de muziekopname.

Eugene is een productieve en zeer persoonlijke songwriter en heeft de eerste prijs gewonnen in zowel de prestigieuze Telluride Bluegrass als de Merlefest songwritingwedstrijden. Vorig jaar ontving hij een prijs van de Public Domain Foundation (opgericht door Paul Stookey van Peter, Paul and Mary) omdat hij een van de meest opmerkelijke liedjes van maatschappelijke betekenis en verandering van het jaar had geschreven. Eugene toert regelmatig zowel in de Verenigde Staten als in Europa ter ondersteuning van zijn opnames.

Naast zijn originele muziek hebben Eugene’s unieke vocale talenten hem tot een favoriet gemaakt van vele prominente artiesten, met wie hij het podium heeft gedeeld. Zowel in de studio als tijdens live optredens heeft hij gewerkt met uiteenlopende artiesten als Garth Brooks, Tony Bennett, Kenny Loggins, David Wilcox, Run DMC, Mary Chapin Carpenter, Lori Lieberman, Spyro Gyra, Cheryl Wheeler en Livingston Taylor. Zoals veel muzikanten die hun brood verdienen in de competitieve muziekwereld, heeft Eugene veel hoeden gedragen en werkt hij vaak ‘achter de schermen’. In de loop van zijn gevarieerde carrière heeft hij honderden radio- en televisiecommercials geschreven, geproduceerd en gezongen. Hij was de solostem van 43 nationale televisiespots en won een Clio-prijs voor de eerste commercial die hij ooit componeerde. Tijdens het succesvolle bod van Barack Obama op het Witte Huis werd de stem van Eugene gebruikt in de meest uitgezonden tv-campagneadvertentie.

Ruffolo heeft gewerkt aan het opgenomen muziekaanbod voor shows als Saturday Night Live en The David Letterman show. Hij was een eerste studiozanger en zijn stem was te horen in talloze Hollywood-soundtracks, waaronder The Stepford Wives, Mission to Mars, Radioland Murders, The Hudsucker Proxy, The Corpse Bride, Ameila en Johnny Depp’s Rum Diary. Hij werkte samen met de beroemde componist en regisseurs Ennio Morricone, George Lucas, Brian DePalma en Martin Scorcese. Een van de passies van Eugene is zijn werk met kinderen. Hij is drievoudig winnaar van de felbegeerde Parent’s Choice Award en heeft deel uitgemaakt van verschillende succesvolle kindermuziekprojecten, waaronder de serie kinderopnames van de McClanhan Book Company en verschillende Berlitz-producties voor kinderen over de hele wereld. Zijn werk aan ‘Teddy Bear Tunes’ leverde hem lovende recensies op, en zijn betrokkenheid bij de serie The Ellipsis Arts met kinderopnames van wereldmuziek heeft kinderen over de hele wereld bereikt. Eugene blijft ook actief in zijn favoriete liefdadigheidsinstelling – The Songs of Love Foundation – die gepersonaliseerde liedjes maakt voor terminaal zieke kinderen. Vorig jaar schreef, nam en produceerde Eugene 115 liedjes voor kinderen in nood door het hele land.