Sint Jacobskapel Nijmegen (15e-eeuws)

Klik op de blauwe links!

Locatiegegevens

Adres: Glashuis 4, 6511 CR te Nijmegen
Aantal zitplaatsen: ong. 40

De Sint Jacobskapel is de kleinste kapel van de stad én ligt in het centrum van Nijmegen, vlakbij de Lange Hezelstraat (oudste winkelstraat van Nederland). Hier vindt u een: plattegrond met daarop de Sint Jacobskapel. Deze 15e-eeuwse kapel is als historisch monument bewaard gebleven in de oude benedenstad van Nijmegen.

Geschiedenis van de kapel

De kapel werd in de 15e-eeuw gebouwd als onderdeel van het St. Jacobsgasthuis. Het is een bakstenen kapel gewijd aan Sint Jacobus met driezijdige koorsluiting. Na het beleg van Nijmegen in 1591 verloor de kapel haar geloofsfunctie. Hendrick Heuck had er tot 1655 een glasblazerij, die daarna overgenomen werd en in 1670 failliet ging. Daarna deed de kapel onder meer dienst als school, opslagruimte, koeienstal, weeshuis en woning. In 1965 werd de kapel door ingenieur G.J. Deur gerestaureerd. Hierna werd het weer een gebedsruimte; alleen nu gewijd aan Sint Geertrudis. In 1998 verdween de religieuze functie opnieuw en sindsdien is het gebouw onder meer in gebruik voor concerten, exposities en huwelijken. Kunstenaar Ted Felen maakte vijf glas-in-loodramen voor het gebouw.

Het beheer van de kapel

Sinds 1998 wordt de kapel beheerd door de Stichting “Vrienden van de Sint Jacobskapel“. Vanaf eind april t/m eind september is de kapel op zaterdag geopend van 11.30  tot ca 17.00 uur. Er zijn dan vrijwilligers aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. Het beheer van de kapel is gericht op het behoud van haar religieuze functie én op een gevarieerd gebruik in culturele en historische betekenis. Er zijn (oecumenische) vieringen, dikwijls gevolgd door vertellingen van Pelgrims én er zijn concerten, exposities, trouwerijen en doopplechtigheden, maar de ruimte van de kapel kan ook gehuurd worden voor (kleine) bijeenkomsten of om er te repeteren.

Pelgrims & Santiago de Compostella

De kapel vervult, net als vroeger, ook een rol als ontmoetingsplek voor pelgrims (met name de pelgrimage naar Santiago de Compostella). Pelgrims komen bij elkaar in de maandelijkse oecumenische viering (2e zondag van de maand); vertrekkende pelgrims ontvangen voor vertrek hier de zegen; en kunnen een stempel in hun pelgrimspas krijgen. Sinds begin 2005 is er een ‘Pelgrimsgroep Nijmegen’, welke al dan niet vanuit de kapel een aantal wandelzaterdagen organiseert.

Bron: Wikipedia